Wat is de Procesindustrie?

In de procesindustrie wordt gewerkt met automatisch werkende apparatuur; stap voor stap worden producten gemaakt. Dit wordt ook wel de ‘maakindustrie’ genoemd. De maak industrie is erg gevarieerd en omvat een aantal verschillende bedrijfstakken:

  1. De levensmiddelenindustrie
  2. De textielindustrie
  3. De lederindustrie
  4. De papierindustrie
  5. De aardolie-industrie
  6. De chemische industrie
  7. De rubber- en kunststofindustrie, etc…

In de regio Rotterdam-Rijnmond is een groot aantal bedrijven uit de chemische- en petrochemische industrie gevestigd.

Wat is een procesoperator?

De procesoperator heeft een belangrijke rol in alle productieprocessen van zowel de (petro)chemische-, de farmaceutische- als de levensmiddelenindustrie. Een procesoperator is binnen de fabriek verantwoordelijk voor de voortgang van het productieproces en grijpt in wanneer dat noodzakelijk is.

Waar werkt een procesoperator?

Eeen procesoperator beheert en controleert een proces. Hij zit dus “achter de knoppen”. In de (petro)chemische industrie wordt de fabriek bediend vanuit een speciale ruimte, de controlekamer. Via beeldschermen volg je de processen in de fabriek en wanneer er iets misgaat stuur je bij via de computer of andere apparatuur. Ook maak je inspectierondes langs de machine(s).

Wat verdient een procesoperator?

Een beginnend operator verdient ongeveer €1800 bruto per maand. Dat kan, na enkel jaren werkervaring, uitlopen tot €2500,- per maand. Omdat je volcontinue werkt, heb je recht op een ploegentoeslag van tussen de 20 en 30%.


Wat is het Proces College?

Wat is het Proces College?

Het Proces College is geen aparte school, maar een samenwerkingsverband tussen chemische-, petrochemische-en energiebedrijven en twee scholen voor MBOHet Procescollege leidt op tot operator in de procesindustrie. Binnen deze samenwerking verzorgen ROC Zadkine en het Scheepvaart & Transport College (STC) de opleidingen. De bedrijven bieden stageplaatsen aan en helpen bij de inrichting en inhoud van de opleiding.

Waarom het Proces College?

In het havengebied van Rotterdam-Rijnmond is een van de grootste energie- en (petro-) chemische complexen ter wereld te vinden. De bedrijven hebben al ruim twaalf jaar een structureel tekort aan gediplomeerde schoolverlaters en met name technisch opgeleide jongeren op MBO4 niveau.

In 1998 heeft daarom de procesindustrie in Deltalinqsverband, tezamen met het STC en ROC Zadkine, het Proces College op te zetten. Binnen het Proces College werken bedrijven en scholen samen aan de kwaliteit van de opleidingen tot operator, het imago van de branche en de afstemming van het aantal gediplomeerde schoolverlaters op de vraag bij de deelnemende bedrijven.

Hoe kan je een opleiding volgen aan het Procescollege?

Je wilt je opleiding volgen bij het Scheepvaart en Transport College (STC)

Het Scheepvaart & Transport College in Brielle is één van de locaties van de STC Group.  De locatie in Brielle biedt de opleiding Algemene Operationele Techniek (AOT) aan en is volledig gericht op technische opleidingen. Naast Brielle kan ook in Rotterdam gestart worden met de opleiding.

Bij het Scheepvaart & Transport College in Brielle kan je voor een beroep in de procesindustrie de volgende opleidingen volgen:

Wanneer je start met één van de bovengenoemde opleidingen neem je automatisch deel aan het Proces College. Bij de opleiding (Allround) Operationele Techniek (AOT) neem je vanaf leerjaar 1 neem je deel aan het Proces- en Maintenance College. Na je tweede jaar maak je een keuze voor een uitstroomprofiel. Kies je voor "bedienen en bewaken" dan maak je gebruik van de route Proces College. Kies je voor "onderhoud" dan maak je gebruik van de route Maintenance College.

Je wilt je opleiding volgen bij het Techniek College Rotterdam

Het Techniek College Rotterdam biedt specifieke opleidingen tot procesoperator aan op de locatie aan de Hoefsmidstraat in Hoogvliet. :

Bij de opleidingen Operator B (BOL 3) en Operator C (BOL 4) van het ROC Zadkine neem je vanaf het eerste leerjaar deel aan het Proces College. Afhankelijk van het niveau van de opleiding stroom je na 3 of 4 jaar uit als procesoperator. Wanneer je met één van deze opleidingen start kun je direct deelnemen aan het Proces College.

De docenten op beide scholen hebben niet alleen veel theoretische kennis maar hebben ook veel praktijkervaring. Veel docenten hebben vroeger in de Procesindustrie gewerkt.


STC Brielle
Kerkhoekstraat 1
3232 AE  Brielle
link naar de website
 
 
 Techniek College Rotterdam
Scheepsbouwweg 15
3089 JW Rotterdam
link naar de website

 

Oefen- en praktijklocaties

Deelnemers aan het Procescollege maken gebruik van state-of-the-art oefen- en praktijkomgeving.

Oefenfabriek in Brielle

De Oefenfabriek in Brielle is naast de vestiging van het STC in Brielle gebouwd. De Oefenfabriek bevat een controle kamer en negen units die met elkaar verbonden zijn. In de Oefenfabriek kan je rustig oefenen met de verschillende processen en word je goed voorbereid op de echte processen bij de bedrijven.
Op Oefenfabriek.nl vind je meer informatie over de Oefenfabriek.

RDM Campus in Rotterdam Heijplaat

In de grote machinefabriek van de voormalige scheepswerf RDM is een modern centrum voor technologische vernieuwing ingericht. Op deze locatie leert je theorie en doet praktijkvaardigheid op in een inspirerende en praktische leeromgeving. Je krijgt de beschikking over de modernste machines, apparatuur en gereedschappen.

In de opleiding werk je samen met studenten van andere MBO of HBO opleidingen en met de bedrijven die verbonden zijn aan de RDM Campus.  Het bedrijfsleven weet dat studenten die zijn opgeleid op de RDM Campus uitstekende vakmensen zijn. Je kunt er daarom op vertrouwen een goede baan te vinden na je opleiding.
Op rdmcampus.nl vind je meer informatie over de RDM Campus.

Overzichtsfoto van de controlekamer in de Oefenfabriek te Brielle

 

Inrichting van de het Onderhoudspracticum op de RDM campus