Wil jij dé opleiding tot procesoperator volgen?

Je carrière begint direct

Heb je je VMBO diploma op zak en ben jij op zoek naar een MBO-opleiding met kans op leuke en afwisselende baan? Vind je techniek leuk en wil jij meewerken aan een veilige, goed werkend bedrijf? Schrijf je dan in voor een opleiding binnen het Proces College.

Met het starten van je opleiding binnen het Proces College begint direct voor jou je carrière in het bedrijfsleven. Je ontvangt daarom gelijk in het eerste jaar de zogenaamde carrière start-garantie.

Waarom moet jij naar het Proces College?

  • Te weinig leerlingen kiezen voor deze opleiding(en)
  • Zekerheid van een stageplaats
  • In de nabije toekomst een groot tekort aan procesoperators

Welke opleidingen vallen onder het Proces College

 

Het Proces College is geen aparte school, maar een uitstroomrichting binnen de opleiding tot procesoperator bij de scholen Zadkine en het Scheepvaart & Transport College (STC). Binnen het Proces College werken deze scholen intensief samen met de chemische en petrochemische bedrijven uit de regio Rotterdam-Rijnmond. De scholen verzorgen de opleidingen en de bedrijven bieden stageplaatsen aan en helpen bij de inrichting, promotie en inhoud van de opleiding en bieden de carrière-start-garantie.

Het Procescollege per onderwijsinstelling

 

Je wilt je opleiding volgen bij het Scheepvaart en Transport College (STC)
Bij de opleiding (Allround) Operationele Techniek (AOT) neem je vanaf leerjaar 1 neem je deel aan het Proces College. Na je tweede jaar maak je een keuze voor een uitstroomprofiel. Kies je voor "bedienen en bewaken" dan maak je gebruik van de route Proces College. Kies je voor "onderhoud" dan maak je gebruik van de route Maintenance College. Je haalt zodoende je diploma als:

 

Je wilt je opleiding volgen bij het ROC Zadkine
Bij de opleidingen Operator B (BOL 3) en Operator C (BOL 4) van het ROC Zadkine neem je vanaf het eerste leerjaar deel aan het Proces College. Je haalt zodoende na drie of vier jaar (afhankelijk van het niveau) je diploma als procesoperator.Je haalt zodoende je diploma als:

 

Wat mag je verwachten?

  • Gegarandeerde stageplaats(en) bij de deelnemende bedrijven
  • Je krijgt een Carrière Start Garantie van de deelnemende bedrijven

Van de bedrijven binnen het Proces College mag je verwachten dat zij je opleiding & stage serieus nemen. Jaarlijks wordt in Deltalinqs verband door het bedrijfsleven binnen het Proces College aan 200 deelnemers binnen de genoemde opleidingen tot operator op mbo-niveau 3 en 4, onder voorbehoud van substantiële wijzigingen in de economische omstandigheden in het Rotterdamse haven- en industriegebied, de zogenaamde Carrière-start-garantie aangeboden.

Tijdens je opleiding ben je zeker van een stageplaats die bij je past bij een van de aangesloten bedrijven en je ontvangt natuurlijk een passende stagevergoeding. Ook voor de aangesloten bedrijven is het belangrijk dat je je diploma haalt en daar willen zij je bij helpen.

Met het juiste diploma op zak ben je zeker van een goede baan!.

De deelnemende bedrijven

Het Rotterdamse havengebied biedt ruimte aan een van de grootste (petro-) chemische complexen ter wereld. De sector vindt in de regio een stabiele thuisbasis. Alle faciliteiten voor productie, onderhoud, opslag, transport en toelevering zijn aanwezig. Daarbij hoort ook een uitstekende kennisinfrastructuur en goed opgeleide medewerkers.

Tekort aan technisch opgeleide jongeren

De arbeidsmarkt heeft al ruim twaalf jaar een structureel tekort aan gediplomeerde schoolverlaters en met name technisch opgeleide jongeren op MBO4 niveau. Het grote tekort aan gediplomeerde procesoperators is zorgwekkend.

In 1998 nam de procesindustrie het gezamenlijk initiatief door in Deltalinqs verband, tezamen met het STC en ROC Zadkine, het Proces College (geheel gericht op de reguliere beroepsopleiding procesoperator) op te zetten. Naar voorbeeld van het succesvolle Proces College is eind 2006 op initiatief van Deltalinqs het Maintenance College opgericht, tezamen met STC en ROC Zadkine (specifiek gericht op de reguliere beroepsopleiding van procesoperators).

Op dit moment werken zo'n 40 bedrijven samen met de drie onderwijsinstellingen onder de naam PMR: Proces- en Maintenance College Rotterdam.

Deze bedrijven nemen deel aan het Proces College

Klik op de afbeelding voor meer informatie over de deelnemende bedrijven.

Ben jij al nieuwsgierig?

Kijk voor de Open Dagen van de opleidingen bij agenda.

Inschrijven voor een meeloopdag bij één van de bedrijven

Tijdens een meeloopdag ervaar je of het vak procesoperator bij jou past. Bij één van de aangesloten bedrijven wordt je door een medewerker van het bedrijf rondgeleid en krijg je de mogelijkheid kennis te maken met het beroep van procesoperator.

  • De Meeloopdag vindt plaats bij één van de aangesloten bedrijven in de periode september/ oktober/ november.
  • Op andere momenten in het jaar is het mogelijk om een kijkje te nemen bij de éen van de MBO-opleiding

Interesse om een dag mee te lopen?

Inschrijven meeloopdag

Ervaringen oud studenten

"De stage's die ik dit jaar heb gelopen vond ik heel erg leuk en leerzaam, de eerste periode heb ik bij Shell Pernis gelopen, hier heb ik ontzettend veel geleerd over raffinaderijen en bezigheden op de plant.

De tweede periode heb ik bij Spie Controllec gelopen, hier zag je de hele andere kant van een fabriek wat ook erg leuk was, vooral deze twee stages na elkaar was een erg leuke combinatie en bij beide ben ik erg goed ontvangen.

Ik zit eraan te denken om weer bij Shell Pernis stage te gaan lopen......"

"Ik ben erg tevreden over mijn stage periode bij Imtech. Mijn collega's vonden altijd wel even tijd om het 1 en ander uit te leggen.En iedereen was zeer vriendelijk.

Ik heb op de zelfde stage plaatst stage gelopen.maar dan deels op een andere afdeling. De laatste twee weken waren er veel op vakantie waardoor ik deels hun werk kon overnemen en me zelf kon testen op wat ik er allemaal heb geleerd.

Dit vond ik zelf wel een mooie afsluiting van mijn stage. En ik vond het erg leuk om te zien dat collega's naar mij toe komen met vragen. Deze brede stage sluit goed aan bij mijn opleiding."